Linker

OSLO HÅNDVERKS- OG INDUSTRIFORENING

SKRÆDDERLAUGET I KJØBENHAVN

Fra Utdanning.no: http://utdanning.no/yrker/beskrivelse/herreskredder

Herreskredder

En herreskredder designer og syr klær tilpasset den enkelte kunde.

Om jobben

En herreskredder jobber med å designe og sy herreklær. Plaggene som lages tilpasses den enkelte kunde, eller utarbeides etter egenkonstruerte mønstre.
I arbeidet benyttes det ulike typer maskiner, utstyr og verktøy. IKT og digiale hjelpemidler er etter hvert blitt en sentral del av faget.

Kontakt med kunder og oppdragsgivere er en sentral del av yrkesutøvelsen, og snitt, materiale, farge og design velges sammen med kunden.

Vanlige arbeidsoppgaver for en herreskredder:

  • design og valg av materialer
  • måltaking, mønsterforming og tilpassing av klær
  • fremstilling av plagg

Mange av dagens herreskreddere har kombinert utdanningen med kjole- og draktsyer eller kostymemaker. Noen er også klesdesignere.

Personlige egenskaper

Som herreskredder må du ha et bevisst forhold til form, farge, klær og moter. Du må holde deg orientert om internasjonale trender, og være i stand til å markedsføre og selge klær. Kompetanse om drift, deriblant økonomi og logistikk, er nødvendig. Du må kunne lage skisser og arbeidstegninger, og presentere ideer og ferdige arbeider på en god måte.

Hvor jobber herreskredderen?

Herreskredderen kan være ansatt i industribedrifter, ved verksteder, atelierer eller systuer. Noen skreddere kan være selvstendig næringsdrivende.

Utdanning

Utdanningsløpet i videregående opplæring er fireårig, hvorav to år består av opplæring i bedrift:

  • Videregående trinn 1 (Vg1): design og håndverk
  • Videregående trinn 2 (Vg2): design og tekstil
  • To år opplæring i bedrift: herreskredderfaget

Fullført og bestått opplæring fører fram til svennebrev.

Opptakskrav
Fullført grunnskole.

Etter- og videreutdanning
Du kan ta mesterbrev i herreskredderfaget. Det er Folkeuniversitetet (FU) som står for tilbudet om mesterutdanning. Tilbudene gis over hele landet, også som fjernundervisning/kombinert undervisning. Ta kontakt med FU om hvilke tilbud som gis i nærheten av ditt hjemsted.

Lønn

Lønnsnivået vil avhengig av erfaring, arbeidssted og mengden av oppdrag. Som ansatt fagarbeider i tekstil-, bekledning- og lærvareindustrien kan lønnsnivået ligge rundt kr. 378.000,- i året (SSB 2010).

Mer informasjon

Legg igjen en kommentar